PROJECTE PETITS TALENTS CIENTÍFICS - CANVI CLIMÀTIC

 Durant aquest curs els alumnes de 5è han participat en un projecte de Petits Talents Científics. El tema triat està englobat en el canvi climàtic que està patint el nostre planeta. Després de fer un debat al respecte vam trobar la pregunta d'investigació per poder començar el treball. Aquesta fou: Creieu que hi haurà cada vegada més temporals com la Filomena i/o el Glòria? Per quin motiu?



La majoria d'alumnes tenia dubtes en la seva resposta, alguns creien que si, altres que no... però els motius denotaven una incertesa que calia d'investigació científica. I així ho vam fer!




Començant per la realització de dos experiments per tal que l'alumnat entengués de forma viva què és l'efecte hivernacle, com es produeix i quines conseqüències té. llavors van poder relacionar-ho amb el canvi climàtic que està patint la terra, l'escalfament global.






Seguint amb un tercer experiment per entendre el desgel que estan patint els pols, per quin motiu i quines conseqüències està ja patint el planeta i quines tindrà al llarg del temps. Ampliant-ho amb la lectura d'un article del diari El Mundo sobre la pujada del nivell del mar. Com van poder comprovar les prediccions no són pas favorables i cal fer alguna cosa. 



I vam acabar amb l'últim experiment, sobre com es forma la pluja.


Un cop interioritzats els nous conceptes, vam començar la investigació a la xarxa, per parelles, del nombre de nevades, onades de fred, temporals i onades de calor a la ciutat de Barcelona al llarg del segle XX i XXI. Amb les dades obtingudes, es va fer una línia del temps on es van anar col·locant les cerques trobades a través d'una sistema de colors. 



Les conclusions finals de la investigació van ser les següents:

- Al contrari del que la majoria pensaven al principi, hi haurà més temporals com la borrasca Filomena, degut al augment del nombre de temporals durant el segle XXI i que cada cop són més seguits.

- Com a conseqüència del canvi climàtic provocat per la contaminació, l'excès de CO2 a l'atmosfera, l'ús excessiu de combustibles fossils... la temperatura del planeta està augmentant.

- Provocant que la temperatura del Mar Mediterrani s'escalfi produint que aquest tipus de fenòmens siguin més forts.


Per últim, vam anar al COSMOCAIXA el dia 11 de maig per fer l'exposició. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CICLE SUPERIOR

Enigma nº 5

RACONS DE MATEMÀTIQUES